BITÀCOLA



       
        Hui coneixerem quan és la millor època per a la verema i veurem mes a mes que és el que passa en la vinya i en els ceps.


Saps quan comença l'època de la verema?

        Al llarg del mes de setembre i d’octubre, és quan el raïm canvia de color i comença a estar madur i arriba el moment de fer la collita, es porten al celler per elaborar el vi. Per apuest motiu es donomina la verema.
La collita es pot fer de manera manual o mecànica. La primera, és la forma tradicional, se sol practicar quan es produirà vi de qualitat, d'aquesta manera els recol·lectors només seleccionen els millors raïms.
La recollida mecànica se sol donar en grans explotacions, on faria falta molta mà d'obra i ara se substitueix per l'ús de màquines. 
La collita del raïm se sol fer quan el raïm no està banyada, ja siga per la pluja o per la rosada, ja que l'aigua pot afectar en la qualitat. A més, és millor evitar recollir-les quan fa més calor i deixar-les en contenidors que no tinguen molta profunditat perquè no s'esclafen. D'aquesta manera, s'obstaculitza que el raïm fermenten.


EL CALENDARI DEL VITICULTOR 


"Viñedo en otoño" by Tomás Elías González is licensed under CC PDM 1.0
Viñedo en otoño         
        
        Al gener i febrer és la poda a mà de la vinya, s'han de tallar els sarments. Al març la vinya desperta de la seua letargia hivernal i s'ha de laurar, s'efectua una primera cava, es cava la terra per a enterrar les males herbes. A l'abril comencen a eixir els primers pàmpols. Ara és l'època de plantació de les vinyes noves i reparació de les espatleres. Al juny comença la floració i és quan s'emparren els sarments nous. Al juliol es neteja la vinya desmontant els plançons més llargs i es torna a cavar. Al setembre és el mes més important ja que és quan comença la verema. En les vinyes on fa molta calor es treballa a la nit per a aprofitar el fresc. A l'octubre és la fi de la verema. És quan adoba la terra per a preparar-la amb fem i fertilitzants. Al novembre es poden els sarments grans.

Comentarios

Entradas populares de este blog

PARTS DEL CEP

EL PROCÉS

TIPUS DE RAÏM